Istoria Radio PlayOne Romania

Nu stiu cat de multe as putea spune, dar o sa incerc! Ideea apartine lui Geovany [adica eu, asa voi preciza si pe mai departe] si a prins “viata” in iarna anului 2004 cand Geovany, saturat de toate posturile pirat din FM-ul Bucurestean, a hotarat sa aduca ceva nou in pirateria din FM.Am strans o echipa de patru oameni [B.B. Figaro, Body, Popey] dornici de a pune pe picioare proiectul si am achizitionat primul emitator [puterea lui acoperind aproximativ 5 km , nu stim detaliile tehnice exacte].

In ziua cumpararii acestuia, s-a si pus in functiune postul de radio. Cei patru au contribuit financiar, cumparand emitatorul, iar eu am asigurat aparatura necesara unui studio. De precizat ca in acest proiect am fost ajutati de “Liviu” care s-a oferit sa ne aloce un spatiu amenajat pentru desfasurarea activitatii. Timp de o saptamana am schimbat in fiecare zi antena de emisie [eram cu B.B. si Body mereu pe acoperis, iarna la minus nu stiu cate grade]. Pe data de 16.01.2005 am efectuat prima emisie
pe 90.0 Mhz cu vreo zece ascultatori pe o zona de aprox. 3 km.

Cu timpul am ajuns la aproximativ 5 km deoarece, precum spuneam, timp de o saptamana schimbam antena zilnic. Primul radioanimator am fost eu, dupa care mi s-au alaturat B.B. si Figaro. Body, unul dintre fondatorii radioului a ramas in continuare langa noi [in spatele radioemisiei], Popey parasind proiectul.Cu timpul, am ajuns la aproximativ 100 de ascultatori; dar nu era de ajuns. De precizat faptul ca in zona mai erau trei posturi pirat de radio, dintre care unul cu o foarte mare putere de emisie.

Dupa doua saptamani, am aflat ca pe 90.0 mai exista un post de radio, acesta bruiandu-ne emisia. Trezindu-ne in situatia asta, am chemat un prieten mai vechi, [Varu alias Mario] care avea si experienta in radio, si l-am rugat sa ne schimbe frecventa. In acest moment, a constatat faptul ca noi nu aveam o antena corespunzatoare emisiei radio. Dorind mai mult, l-am luat in echipa noastra si am facut un nou proiect. Tin sa precizez ca, unul dintre cele trei posturi din zona a fost nevoit sa opreasca emisia din
lipsa de ascultatori [devenisera ascultatori PLAY]. Radio PLAY a emis in aceasta formula: 3-5 km zona emisie, 100-200 ascultatori si cu mine, Figaro si B.B. pana in data de 28.02.2005 atunci cand emitatorul s-a stricat. (Foarte bine, ca si asa doream sa scapam de el !)

Dupa defectarea transmitatorului, l-am sunat pe Varu si i-am spus ca incepem noul proiect, iar acesta a acceptat oferta de a intra in echipa noastra, desi avea un alt proiect de radio [proiect pe care l-a si anulat] cu un vechi prieten de al lui care detinea un emitator foarte puternic, dar nu vroia sa inceapa proiectul din lipsa de pasiune pentru radio. Asa ca… am imprumutat emitatorul de la colegul de proiect a lui Varu [devenit ulterior Ady], am achizitionat o antena profesionala si am inceput “in forta”
din nou emisia pe 93.8 Mhz pe data de 12.03.2005. Noul format era: aproximativ 50 km zona de emisie, Geovany, B.B., Figaro si Ady ca radioanimatori si de asemeni in spate oameni care se ocupau de promovare si sprijin moral: Body, Marin si Aurica.

Locatia de emisie era aceeasi, iar noul format cuprindea spoturi si melodii foarte noi la vremea aceea [unele in exclusivitate] si de toate genurile.
Am colaborat cu un club, care pana la urma a devenit un club privat, numindu-se ulterior PLAY. Cu patru animatori, zeci de melodii noi in fiecare saptamana, sute de apeluri in direct si mii de sms-uri primite am starnit invidia unora. In doar trei saptamani am sarit pragul de 1000 de ascultatori din sectorul 6 al Bucurestiului si zonele limitrofe de Vest, Sud-Vest si Nord-Vest ale acestuia.
Dintre cele doua posturi de radio ramase in zona, cel cu puterea foarte mare de emisie a ramas in FM, iar celalalt a fost nevoit sa-si opresca activitatea, din lipsa de ascultatori.
Radioul mergea ca pe roate, toata lumea ne iubea si ne asculta cu drag.

Cu o independenta in FM si un format nou, Radio PLAY devenise cel mai talentat post de radio din zona. Am emis sub aceasta formula timp de aproximativ doua luni, pana pe data de 28.04.2005. Am avut si o colaborare cu Florin alias Ciufy, care efectua emisiuni distractive.
Emisia s-a oprit atunci cand doi “DJ” autointitulati s-au dus la cel care ne inchiriase emitatorul si i-au propus deschiderea unui post de radio. Precizez ca acesti doi “DJ” ne ascultau continuu, si contribuiau la programele interactive ale postului, desi in spate ii “durea” invidia.

Unul dintre acestia, se autointitula “DJ ICE”; pentru cunoscuti “Itu”. Acceptand oferta lor, cel care ne imprumutase emitatorul, a cerut inapoierea lui (desi ii plateam chirie pentru el, si ni-l garantase pentru o lunga perioada de timp). Astfel, PLAY Radio a incetat sa mai bucure ascultatorii [multi dintre ei ne intreaba si azi cand reincepem emisia]. Am incercat.
In mai 2005, “am facut cheta” si ne-am hotarat sa achizitionam un emitator KT920b. Zis si facut, in iunie am avut emitatorul, dar din pacate pentru noi, nu am mai avut spatiu de emisie [nu am emis ca alti pirati din “odaia din fundul casei, unde dormeau si cei batrani ai casei”. Repet, Radio PLAY a emis dintr-un adevarat “studio”. Am ramas fara spatiu de emisie, deoarece Liviu, detinatorul clubului la al carui etaj se afla Radio PLAY, a decis inchirierea clubului unei alte persoane,
si automat a urmat evacuarea noastra [desi e varul meu, a ales asta si din motive familiale]. Cand puteam emite din nou si era totul roz, a trebuit sa ne cautam alt loc de emisie.

Intre timp, clubul PLAY si-a incetat activitatea, fiind inchiriat unei alte firme, schimbandu-si si numele [purta numele radioului]. Deoarece pierdeam timp cu gasirea unei locatii optime pentru studio, am decis sa marim puterea emitatorului, asa ca l-am dat unei cunostinte sa ii faca o preamplificare. (De mentionat ca emitatorul era compus din sinteza digitala, amplificator si decodor stereo.)
In iulie 2005 eu am fost nevoit sa imi schimb domiciliul undeva departe de gasca; Figaro a trebuit sa se deplaseze in Tunisia [e un super dansator si a obtinut un contract acolo pentru 3 luni]; B.B a avut cateva probleme familiale, iar Ady era foarte ocupat. Spun toate astea pentru ca a trecut o luna, au trecut doua, sase…. chiar un an, si nimeni nu s-a mai interesat de emitatorul nostru, care se afla la acea persoana pentru “upgrade”.
Cand m-am hotarat sa il iau inapoi, era prea tarziu. Spun asta pentru ca nu stiam unde sta si nici cine este exact [Ady il daduse la “upgrade’], ii stiam doar numarul de telefon.

Il sunam, stabileam o intalnire, apoi ori nu venea, ori nu mai raspundea la telefon.
Timpul a trecut… si am lasat-o “balta” si pentru faptul ca in FM, ca pirat, din 2006 nu mai poti emite doar ca un miniradio pe o zona mica [iar eu nu asta imi doresc], altfel esti “prins” imediat.
Tin sa subliniez faptul ca Radio PLAY nu obtinut niciodata o injuratura sau ceva asemanator [nici in direct si nici indirect] precum auzeai chiar si la posturile mari de radio pirat. Pentru asta, la ultima emisie nocturna, din data de 27.04.2005, eu, in emisiune cu Figaro, am rugat ascultatorii sa ne injure daca asta doresc, ca o ultima emisie PLAY, dar nimeni nu a facut-o. De asemenea, in echipa noastra, nu s-a folosit numele de DJ cum se autointitulau toti ceilalti “colegi” din piraterie [care habar
nu aveau ce e aia dictie sau radio-animator].

Timpul a trecut, am ajuns in 2007. Pasionat de asta, eu, Geovany, in data de 15.09.2007, am decis sa incerc emisia online folosind singurul serviciu pe care ni-l putem permite, sa emitem online “listen2myradio”, sub acelasi format “PLAY”, deoarece nu dispun de resurse financiare sa pot face o emisie online “ca la carte”. Incet, sper sa ajungem acolo unde eu imi doresc. Pentru emisia online, avem nevoie de ajutorul ascultatorilor, pentru ca fara ascultatori e ca si cum nu existi
ca si radio.

De aceea, incercam sa facem cat mai mult pe placul ascultatorilor, dar, spre dezamagirea unora, nu voi scoate din grila manele sau show-urile vechi efectuate de echipa PLAY [asa cum se mai pot face]. Show-uri combinate: muzica, multa vorba uneori si glume la adresa tuturor [chiar si la adresa animatorilor] intr-un cuvant “fun” sau show!
Normal era sa scriu, “Va Urma” dar cine stie… Geovany

P.S.

Scuzati greselile gramaticale, dar niciodata nu am fost un “bun scolar” si omul invata pana moare! Pentru cei ce vor spune ca sunt analfabet, am doar un singur cuvant pentru voi: multam!

Sursa: Radioplayone.com